Web sitemizdeki yazılı içerikler ve olgu örnekleri Prof. Dr. Mehmet Bartu Sarısözen`e aittir. İzinsiz Kullanılmamalıdır.

Çocuk Ortopedisi Nedir?

PROF. DR. MEHMET BARTU SARISÖZEN

Çocuk Ortopedisi Nedir?

 Çocuk Ortopedisti Kimdir?

Belki sanıldığının aksine, çocukluk çağında kas-iskelet sistemini ilgilendiren hastalıklar pek çeşitlidir ve bazıları sıklık ve ciddiyet açısından toplumsal düzeyde bir sağlık sorunu yaratacak derecede önemlidirler. Doğum anından başlayarak 18 yaşına kadar olan dönemde çocukların ortopedik hastalıkları ve travmaları ile ilgilenen ortopedi branşına Çocuk Ortopedisi adı verilmektedir. Aslında ilginç olan taraf Ortopedi ve Travmatoloji tıp dalının daha yeni oluştuğu başlangıç dönmelerinden itibaren çok uzun süre boyunca ana konularından birini bugün çocuk ortopedisinin ilgi alanına giren sorunların oluşturmasıdır. Ancak son 20-30 yılda tıptaki gelişmelerin baş döndürücü hızla ilerlemesi, buna bağlı olarak birçok ana tıp branşının altında yeni alt dallar gelişmesine yol açtı. Sonuçta başlangıçta ve uzun süre boyunca Ortopedi ve Travmatoloji dalının ana konularından olan çocuk ortopedisi de bu süreçte yeni bir alt dal olarak giderek şekillendi ve yapısallaştı. Avrupa'da 1980'lerin başında dernekleşen çocuk ortopedisinin ülkemizde ilk dernekleşmesi 1994 yılındadır.

Çocuk ortopedisti mesaisinin tümünü veya ana bölümünü tüm çocukluk çağının ve hatta genç erişkin döneminin ortopedik sorunlarıyla ilgilenerek geçiren Ortopedi ve Travmatoloji uzmanıdır. Ülkemizde ve dünyada çocuk ortopedisi ile ilgilenmek özel bir eğitim ve uzmanlık belgesine bağlı değildir. Bunun yerine belirlenmiş sürelerle bu konuda özelleşmiş, ün kazanmış merkezlerde çalışarak ve eğitim alarak çocuk ortopedisti olmak olanaklıdır. Bir çocuk ortopedisti, bu konu ile ilgili aldığı eğitimin kapsamına göre değişebilmekle beraber, çocukluk çağındaki ortopedik sorunların tümüne yakın bir bölümü ile ilgilenir. Çocukların bu sorunlar başlıca doğumsal ve sonradan gelişen ortopedik hastalıkları; kırıklar ve diğer ortopedik yaralanmaları; kemik, eklem ve diğer enfeksiyonlarını; boy eşitsizlikleri ve kısalıkların tedavisini; serebral palsi veya spina bifida gibi nörolojik nedenli sorunlardaki ortopedik problemleri içerir. Bazı çocuk ortopedistleri skolyoz gibi omurga hastalıklarıyla,  bazıları çocukluk çağının kemik ve diğer ortopedik tümörleriyle veya bazen de el sorunlarıyla ilgilenebilirler.