Web sitemizdeki yazılı içerikler ve olgu örnekleri Prof. Dr. Mehmet Bartu Sarısözen`e aittir. İzinsiz Kullanılmamalıdır.

Doğumsal Kalça Çıkığında Tedavi Nasıl Yapılır?

PROF. DR. MEHMET BARTU SARISÖZEN

Üç aylık bir bebekte alfa açısı hala 60 derecenin altında ise ortopedik bir tedavi zorunlu olur. Küçük bir bebekte ortopedik tedavi ile kastedilen, hemen her zaman kalçaları belirli bir pozisyonda tutacak dışardan takılan bir cihazın kullanılmasıdır. Küçük bebek derken genellikle 3-6 ay arasında veya biraz daha büyük bir yaş grubu söz konusudur. Kalçanın sorunu yalnızca gelişim geriliğinden ibaretse ve çıkık söz konusu değilse cihaz tedavileri bu yaş grubunda büyük oranda başarılı olur. Kalçada gerçek bir çıkık söz konusuysa zaten her hangi bir bekleme dönemi anlamsızdır ve tanı konduğu anda ortopedik olarak tedavi edilmesi gerekir. Çıkık bir kalçada da öncelikli tedavi yöntemi aynı cihazların kullanılmasıdır. Ancak başarı oranı, yalnız gelişim geriliği olan kalçalar ile kıyaslandığında daha düşüktür ve bir sonraki tedavi yöntemlerine geçmek gerekebileceği baştan aileye söylenmelidir. Bir sonraki tedavi yöntemleri hemen her zaman anestezi altında ve ameliyathanede uygulanan işlemlerdir.

İster basit bir gelişim geriliğinden ibaret, ister kalça çıkığı olsun dışardan takılan ve aile tarafından kullanılan basit cihaz yöntemlerinin başarısız olması halinde ameliyathanede uygulanan yöntemler gereklidir. Bu yöntemler genellikle, 1-kalçanın yuvasına tam olarak oturup oturmadığını belirlemek amacıyla içine boya (kontrast madde) verilerek yapılan artrografiyi, 2-kalçayı yuvasına yerleştirmeye yönelik cerrahi işlemleri ve 3-gövde alçısı uygulanmasını içerir. İlk iki işlemin uygulanma şekli veya gerekliliği değişiklik gösterebilir ancak değişmeyen kısım alçılamadır.

 

 

 

Günümüzde tüm dünyada Doğumsal Kalça Çıkığı tedavisinde standart olan gövde alçısı uygulaması aileler için baştan itici bir işlem gibi algılansa da kaçınılmazdır. Küçük bebeklerin gerek gelişimi geri, gerek çıkık kalçalarında uygulanan gövde alçısı ailelerin beklentisinin tersine bebek gelişimi için zararlı bir işlem değildir. Bebekler, ortalama 3 ay içinde zaman geçirdikleri gövde alçısında kilo alır ve uzarlar. Aile tarafından gerekli temizlik ve özen gösterilirse bebeğin alt temizliği sıkıntı olmadan devam eder ve alçı temiz kalır. Alçının çıkarılması için anestezi gerekmez.