Web sitemizdeki yazılı içerikler ve olgu örnekleri Prof. Dr. Mehmet Bartu Sarısözen`e aittir. İzinsiz Kullanılmamalıdır.

Doğumsal Kalça Çıkığının tedavisinde sorun çıkabilir mi, başarısızlık riski nedir?

PROF. DR. MEHMET BARTU SARISÖZEN

Doğumsal Kalça Çıkığının tedavisinde sorun çıkabilir mi, başarısızlık riski nedir? 

Tıbbi uygulamaların her türlüsünde istenmeyen yan etkiler ortaya çıkabilir veya istenen sonuca ulaşmak olanaklı olmayabilir. Gelişimsel Kalça Displazisinin tedavisi sırasında da bazen beklentiler gerçekleşmeyebilir. Örneğin kalçada gelişme geriliğinin tedavisi için kullanılan cihazlar yeterli olmayabilir, alçı uygulaması bittikten sonra da gelişim geriliği düzelmez ve ek tedaviler hatta daha ilerde cerrahi girişim gerekebilir. Kalça çıkığı tedavisi sırasında gelişebilecek en ciddi sorunların başında "femur başının avasküler nekrozu" gelir. Uyluk kemiğinin (femur) kalça eklemini oluşturan üst ucunda yer alan, yalnız bebek ve çocuklarda bulunan ikincil kemikleşme merkezinin (epifiz) kan dolaşımının bozulması (avasküler nekroz) anlamına gelen bu sorun uygulanan tedavi yöntemine göre değişmekle beraber %20 civarında bir sıklıkta görülebilir. Kendine özgü doğrudan bir tedavisi olmaması nedeniyle, ciddi boyutta olması halinde ileriye yönelik riskler taşır, bu nedenle basit bir sorun olarak ele alınamaz.

Kalça tekrar çıkabilir mi? Bebeğin veya çocuğun yaşının gerektirdiği doğru ve yeterli tedavi yöntemleri uygulandığında bu risk çok düşüktür. Riskin arttığı durumlar şu şekilde sıralanabilir: 1-Gecikmiş veya başka bir deyişle tanısı atlanmış kalça çıkıkları. Genellikle 4-5 yaşlarından sonra uygulanan ameliyatlardan sonra tekrar çıkık riski yaşla beraber artar. Bunun yanında 4-5 yaşlarından sonra uygulanan girişimlerin sonucunda kalçanın kalan büyüme sürecinde tamamen normal, hastalıktan iz kalmamış düzeyde iyileşmesini beklemek olanaksız hale gelir. 2- Altta yatan başka bir hastalığa bağlı olarak kalça çıkığı meydana gelmişse, bu tür hastalarda yeniden çıkık riski oldukça yükselir. Altta yatan sorunlar genellikle sinir-kas sistemini ilgilendiren örneğin serebral palsi veya spina bifida gibi hastalıklar, Down sendromu gibi genetik sorunlar veya kalçanın eklem iltihabı gibi ani gelişen sorunlar olabilir. 3-Neden ne olursa olsun, daha önce kalça çıkığı nedeniyle uygulanan girişimler yeniden çıkık ile sonuçlanmışsa, bundan sonra durumu düzeltmek için yapılacak ek girişimlerin başarı şansı doğal olarak düşer.